Holistic
Health

The design of the Palo Alto Medical Foundation's San Carlos Center exhibits a holistic approach to healthcare design that ensures the wellbeing of the end-user, community and the environment.

Located on a prominent brownfield site, the building and the surrounding campus are provide an entrance to the San Carlos community. The project is an integrated inpatient and outpatient healthcare facility comprised of a 97-bed hospital, a four-level outpatient clinic, administrative offices, a central utility plant and a four-level parking structure. Distinct architectural features enhance the center’s visibility and the building is organized to provide both outpatients and inpatients easy access to imaging, laboratory, pharmacy, and other services, without unnecessary travel.

Through the course of the project, in-depth research regarding community needs and expected use helped guide the team to a reduced the program, inspiring a compact and simplified building plan. The campus design was developed in response to specific environmental conditions, its urban context, a complex set of functional requirements, and performance-based design principles. Extremely clear and efficient site circulation, thoughtfully placed building components, and built-in flexibility ensure that this campus will fulfill its mission well into the future.

Video: Heal, Work, Connect

獎項和出版物

Awards

Architects for Health, Design Award Finalist
Contract Interiors Award, Healthcare
IIDA Healthcare Interior Design Competition, Best Medical Office Building Public Spaces
IIDA Northern Pacific, INhealthcare15 Award
Interior Design, Best of Year, Large Healthcare

Publications

San Francisco Business Times, “Sutter and PAMF set to open $200 million new San Carlos Center on Monday,”
November 13, 2014
Interior Design, “Nature and Nurture: NBBJ's Palo Alto Medical Foundation San Carlos Center,” July 30, 2015
Contract, “Palo Alto Medical Foundation San Carlos Center,” September 28, 2015